Thuis bleken

Wie van nature geen witte tanden heeft, kan daar tegenwoordig vrij eenvoudig iets aan laten doen. Voor 'thuisbehandeling' zijn er diverse bleekproducten in de winkel of via internet verkrijgbaar. Hoe polulair sommige middelen ook zijn, helaas zitten hier ook minder goede en zelf schadelijke producten tussen.

Ons advies is om geen risico's te nemen als het gaat om uw gezondheid en uw tanden. Laat u vooraf goed informeren en doe hierbij gerust een beroep op ons.

We kunnen op basis van de samenstelling van een product een  deskundige nschatting maken van eventuele risico's. Hieronder vindt u algemene informatie over het bleken van tanden. U kunt ons voor gericht altijd bellen of even langskomen.

Is zelf bleken veilig?

Zelf bleken kan zeker onveilig zijn. Tandartsen maken zich er zorgen over. In sommige winkels en vooral via buitenlandse internetpagina's zijn diverse bleekproducten te koop. Deze producten zijn niet specifiek voor uw gebit gemaakt. Als een bleeklepel niet goed om uw tanden en kiezen past, kan het blekende middel (waterstofperoxide) op uw tandvlees terechtkomen. Dat kan pijn en overgevoeligheid veroorzaken en schade aanrichten. Veel producten werken niet goed of bevatten veel hoge concentraties peroxide. Als u uw tanden wilt bleken, doe dat dan altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiëniste. Dat scheelt onherstelbare schade en veel extra kosten.

Is thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist schadelijk voor mijn tanden?

Onderzoek heeft aangetoond dat het buitenste deel van het glazuur direct na het bleken tijdelijk iets minder hard is. Het zuur in de bleekgel tast het glazuur licht en oppervlakkig aan. Het nadeel is vergelijkbaar met de schade aan een tand die enige tijd in contact is geweest met frisdrank. Deze veranderingen van het glazuur herstellen, zodra het glazuur in contact komt met speeksel. Spoel uw mond direct na het bleken met een fluoride spoelmiddel. Thuisbleken onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist heeft, indien u de aanwijzingen opvolgt, geen blijvende nadelige gevolgen.

Kunnen alle tanden en kiezen worden gebleekt?

Nee zeker niet! Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin. Er kan zelfs een storend kleurverschil ontstaan. Bezoek daarom uw tandarts of mondhygiënist vóórdat u uw tanden laat bleken. Bespreek uw wensen en vraag of het door u gewenste resultaat haalbaar is. Eerlijk en een deskundig advies is beter dan hevige teleurstelling achteraf.

Kan ik tijdens de bleekbehandeling alles eten en drinken?

Door het bleken, wordt het glazuur van de tanden en kiezen iets poreuzer. Dat is tijdelijk. Het glazuur herstelt zich weer. Tijdens de behandeling met de bleeklepel kunnen bepaalde etenswaren en dranken het resultaat nadelig beïnvloeden. Voorbeelden daarvan zijn koffie, thee, rode wijn, koolzuurhoudende frisdranken, citrusvruchtensap en kleurstof bevattende etenswaren (zoals vruchtenjam). Tijdens de behandeling is het gebruik van deze producten, evenals roken, af te raden.

Welk resultaat zal het bleken opleveren?

Het bleekresultaat verschilt voor iedereen. De basiskleur van uw tandbeen bepaalt voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat. En die basiskleur is bij iedereen anders. Het bleekresultaat is niet blijvend. In een aantal gevallen komt de verkleuring na een paar jaar weer terug. De vorming van tandbeen gaat namelijk gewoon door. Ook gebleekte tanden zullen, net zoals niet-gebleekte tanden, op den duur verkleuren door veroudering. Dit proces gaat sneller als u rookt of bepaalde voedingsstoffen veel gebruikt. Het effect van langdurig of herhaald bleken op het tandweefsel is nog niet bekend. 

Kan ik met whitening tandpasta’s mijn tanden witter maken?

De werking van tandpasta's die uw tanden witter maken is wetenschappelijk nooit aangetoond. De tanden worden er niet of nauwelijks witter van en u wordt zonder resultaat op kosten gejaagd.