Bang voor de tandarts?

Misschien is het voor u fijn om te weten dat tandarts Farhoudi zeer geduldig is en opvallend goed om kan gaan met angstige patiënten. Zowel met volwassenen als kinderen. Bent u bang, of wilt u iemand helpen die erg angstig is om naar de tandarts te gaan, lees deze informatie dan eerst op uw gemak door. We denken dat het een steuntje in de rug kan geven. U mag ons altijd bellen voor vragen of advies.

 Vertel het de tandarts

Wij kunnen tijdens uw controle of behandeling extra rekening houden met uw (grote) angst en indien nodig meer tijd reserveren. Als u het prettig vindt, kunnen we vertellen welke handeling de tandarts gaat doen en welk gevoel dit zal geven. Eventueel kunnen we tussentijds kort pauzeren. 
Mochten bepaalde ingrepen te gevoelig zijn, dan kunnen we samen beslissen om plaatselijk te verdoven.

Het is zelfs mogelijk om door middel van een zalf of spray een voor-verdoving te geven, zodat u ook niets hoeft te voelen van het prikje van de verdoving zelf.

Tips voor ouders van jonge kinderen

Angstpreventie begint vroeg, al in de dreumes/peuterleeftijd. Neem uw kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts.

Blijft u er als ouder of verzorger bij, maar laat zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe vooraf geen valse beloftes, zoals: "Je voelt absoluut niks". Als er dan tòch iets voelbaar is, kan uw kind zich verraden voelen.

Ook als uw kleintje nog geen 'echte controle' nodig heeft, kunnen u en tandarts Farhoudi uw kind spelenderwijs betrekken bij de gewoonte van een regelmatige controle.

Nuttige tips voor volwassenen met angst
  • Het is belangrijk u te realiseren dat de tandheelkundige techniek, opleiding en zorg de laatste jaren zeer sterk is ontwikkeld. De spookverhalen uit de jeugd zijn allang verleden tijd. In principe kan tegenwoordig alles vrijwel pijnloos.

  • Laat u informeren over het soort behandelingen dat u te wachten staan, over wat er gaat gebeuren en waarom.

  • Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heeft u het gevoel dat u iets van de behandeling in eigen hand houdt.

  • Probeer eens of u baat heeft bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding kan ook goed helpen. Met focus op iets anders, zult u meer ontspannen zijn en rustiger blijven wanneer u iets voelt tijdens uw behandeling.
Tips voor mensen die niet (meer) durven
  • Als mensen het tandartsbezoek lang uitstellen gaat het gebit zienderogen achteruit. Een slecht gebit doet je zelfvertrouwen en je sociale leven geen goed. Er komt een moment dat je er iets aan moet laten doen. Waar moet je dan beginnen?

  • Praat er met anderen over. Zij kunnen je ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van een gezonde mond en tanden.
  • Maak een afspraak met tandarts Farhoudi voor uitsluitend een (eerste) controle van het gebit, maar spreek af dat er de eerste keer niets gedaan wordt. Zo kunt u kennis maken en ervaren of u vertrouwen heeft in deze routine.

  • Zit de angst echt te diep neem dan uw huisarts in vertrouwen en laat u doorverwijzen naar een 'angsttandarts' of een centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp. Er zijn in Nederland zo'n vijftig praktijken die zich in het behandelen van mensen met extreme angst hebben gespecialiseerd.