Kronen en bruggen zijn een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk waardoor de vervanging prima aansluit bij de rest van uw gebit.
Er kunnen verschillende redenen zijn voor de tandarts om een kroon of brug te adviseren. Zowel functioneel (bijvoorbeeld bij een beschadiging) als cosmetisch (verbeterde kleur, vorm). Het plaatsen van een kroon of brug neemt meer tijd in beslag dan de meeste andere behandelingen. Er zijn enkele afspraken voor nodig. Maar het resultaat is zeker de moeite waard!
Een kroon is een kapje van metaal of porselein of een combinatie van beiden die precies over een afgeslepen tand of kies passen. het kapje wordt met lijm of cement door de tandarts op het element vastgezet.
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer zogenoemde pijlers. Dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan beide zijden van de ontbrekende tand of kies. Het ontbrekende element wordt ook wel dummy genoemd.
Als uw tand of kies te weinig houvast biedt voor een kroon of brug, kan de tandarts eerst een opbouw maken. Hij lijmt de opbouw met een pin in het wortelkanaal vast. Deze plaats wordt vooraf zorgvuldig verdoofd. Dan plaatst hij de kroon of brug over de opbouw.
De behandeling van een kroon of brug verloopt in meerdere stappen. In de meeste gevallen zijn er twee of drie afspraken nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Dit duurt meestal 1 tot 2 weken.
Eerste gaat de tandarts een stuk van uw tand of kies afslijpen. Dit kan met een verdoving gedaan worden zodat u weinig voelt. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van de kaak waarin zich de afgeslepen tand of kies zit. Dit gebeurt met een rubberachtig klei waarmee een mal voor het in tandtechnisch laboratorium wordt gemaakt.
Ook maakt de tandarts een bijtafdruk zodat de tandtechnicus precies weet hoe groot de kroon moet worden gemaakt. Voor een porseleinen kroon bepaald de tandarts zorgvuldig de kleur door te kijken naar de rest van uw gebit.
Na deze behandeling plaatst de tandarts meestal een zogeheten 'noodkroon'. Dit is een tijdelijke oplossing zodat u niet met een 'gat' hoeft rond te lopen in uw gebit.
Bij de volgende afspraak zet de tandarts de definitieve kroon vast in de mond en controleert hij nauwkeurig of deze perfect vastzit en aansluit.
Na plaatsing kan een tand of kies die van een kroon of een brug is voorzien soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk.
Raadpleeg uw tandarts als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt.
De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Goede mondhygiëne heeft veel invloed op de duurzaamheid.
De vergoedingen variëren per verzekering. In de polis van uw ziektekostenverzekering staat op welke vergoedingen u recht heeft.
WAT KOST EEN KROON OF EEN BRUG?
De kosten voor een kroon en brug hangen af van soort, het materiaal dat wordt gebruikt en het tarief van het laboratorium. Ook is het van belang of er een opbouw nodig is. Vraag de tandarts vooraf om een begroting.