Gaatjes of tandbederf wordt in 'tandartsentaal' cariës genoemd. Cariës ontstaat wanneer er tandplak op de tanden aanwezig is. Voeding en het gebruik van (fris-)drank kunnen van grote invloed zijn op het ontstaan van tandplak en gaatjes.
Een tand of kies moet gevuld worden als u een gaatje of tandbederf heeft of als uw kies bijvoorbeeld afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt ervoor dat u weer goed kunt kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. De tandarts controleert uw gebit tijdens iedere periodieke controle. Vanzelfsprekend ook op gaatjes.
Denkt u een gaatje te hebben? Dan kunt u altijd een afspraak maken.
Als u dit prettig vindt, verdooft de tandarts u eerst. Daarna boort hij het tandbederf of de oude vulling weg.
Als de kies of tand helemaal schoon en droog is wordt deze opgeruwd zodat de vulling beter hecht. Dan volgt er een lijmlaagje waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd.
Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt netjes afgewerkt met ondermeer een boortje.
Voor het vullen van gaatjes kiest de tandarts bij voorkeur voor witte composietvulling, zodat deze niet of nauwelijks zichtbaar is en de tanden hun witte, natuurlijke uiterlijk houden.
Heeft u een andere wens ten aanzien van het vulmateriaal. Bespreek dit voor behandeling met te tandarts.
Na de behandeling kan de tand of kies wat gevoelig zijn. Na een paar dagen moet dit overgaan.
Nemen de klachten niet of wordt het erger, neem dan zeker contact op met de praktijk.
Wat de kosten voor een vulling zijn kan variëren door bijvoorbeeld het materiaal dat gebruikt wordt en de grootte van de vulling. Vraag uw tandarts altijd om de behandelopties en de kostenbegroting.
Een vulling zit voor volwassenen niet in het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit uw aanvullende tandartsverzekering.
Via deze link vindt u het tarief. Kijk bij 'vullingen'.
Helaas niet altijd. Gelukkig is een incitenteel gaatje vooral jammer, maar natuurlijk geen drama.
Maar het volgende is zeker: een goede mondverzorging maakt een enorm verschil bij het voorkomen van gaatjes.
Poets twee keer per dag uw tanden met fluoridetandpasta. Let speciaal op de mondverzorging van (jonge) kinderen. Het melkgebit van uw kleintje heeft juist de aandacht nodig! Ook voor jonge kinderen is (minstens) twee keer per dag poetsen zeer belangrijk voor de aanleg van het definitieve gebit.